Také jste si všimli, kolik festivalů, akcí a lidových slavností je na světě jenom proto, abychom si na nich nacpali břicha až k prasknutí? Abychom v jejich obklíčení, v zajetí atmosféry desítek lahodných vůní, zapomněli na svá předsevzetí, diety i důrazná varování našich osobních vah?
Festivalů a slavností věnovaným jídlu se od Aše po Lanžhot konají desítky. A možná i stovky. Mnohé mají už dlouhou tradici, zasanenou bůhvíkdy, a jiné neustále vznikají. Přicházejí s novými nápady a lákadly.
Tak například jenom u nás, na západě Čech… Věděli jste například, že v roce 2018 se zde konal již 6. ročník Karlovarského knedlík festu, na němž jste kromě knedlíků všeho druhu mohli ochutnat i zabíjačkové speciality?
Anebo že v Mariánských Lázních se vždy v říjnu koná Festival jablek, který voní nejen jablky, ale i štrúdlem a jablečnými koláči? A že zde, v Mariánských Lázních, se v roce 2018 konal první ročník Festivalu delikátních chutí?
Nebo že v nedalekém Chebu se ve stejném roce konal první ročník gastrofestivalu Chebský eintopf, kam jste mohli vyrazit nejen za originálním eintopfem a dobrotami ze sousedního Německa, ale i za specialitami z měst sdružení Česká inspirace, jehož je Cheb členem? V Chebu jste tak mohli ochutnat perníčky z Telče, čokoládu z Kutné Hory, zelné saláty z Hradce Králové, kapří hranolky z Třeboně i jinřichohradecký rum.
Křimice se pyšní Festivalem zelí, kde jsem si pošmákl na skvělé zelňačce i zelňácích. Západočeská metropole Plzeň pak pořádá například Fresh festival, Festival pouličního jídla anebo tradiční festival francouzské kuchyně Bonjour Plzeň. Letos jste se zde také opět mohli přesvědčit, že polévka je grunt, protože Plzeň pořádala už 9. ročník Festivalu polévky.
A stejné je to v jiných částech republiky. V Česku máme vedle řady jiných Festival dortů, Festival česneku, festival Třebovický koláč, Koláčefest, Festival svíčkové omáčky, Chilli Fest, Prague Cake Festival, Gulášfest, Gulášové slavnosti, Trnkobraní, Festival Sýr, Rybí nebo Rybářské slavnosti a horu Pivních festivalů, kde se určitě nacpete krkovicí, klobásou a dalšími pochoutkami.
V roce 2018 jsem postupně navštívil přes patnáct z nich, což – jak mi při psaní těchto řádků právě došlo – možná vysvětluje, proč jsem stále o dvě kila těžší než bych chtěl být. Ono totiž čelit lidskými smysly celé té vší kráse, stvořené pro naše pupíky, není vždy snadné…
Začal jsem, alespoň myslím, v květnu na Street Food Festivalu v plzeňském Depu2015. A skončil, alespoň myslím, na Čokoládovém festivalu v Karlových Varech. Do tohoto fotoblogu jsem však vybral fotografie jen z některých z mnou navštívených gastro festivalů, a to těch posledních. Listopadových a prosincových. Každý z nich byl přitom docela jiný…
Abych nekončil čokoládou, přestože jsou v životě lidském situace, kdy je čokoláda jako koncovka přímo žádoucí, vrátím se na začátek tohoto článku. V něm uvádím, že sezónu gastronomických slavností a festivalů jsem začal někdy na Festivalu pouličního jídla v Plzni. Jakým jídlem?
Sobotní křest mé nové knihy Drahoušek na česneku ve smíchovské restauraci Šenkýrna Hlubina, který je součástí hudebně-literárního večera, se může těšit...
Komentář