Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Představte si říjnovou neděli jako ze snu. Zalitou báječným sluncem, které svými paprsky prozlacuje žluté i červené listí javorů, jilmů a platanů, a zahřívanou nečekanou letní teplotou. A k tomu půvab kulaťoučkých jablek, nezaměnitelnou vůni pečeného štrúdlu, koláčů, cheescaků, vlašských ořechů a chuť jablečného moštu. To vše servírované v malebném prostředí krásné lázeňské kolonády. Že taková představa voní téměř rajsky?
Ano, voněla tak! A chutnala také tak! Mně určitě. V Mariánských Lázních, kde se uskutečnil další ročník Lázeňského festivalu jablek. K jablečnému festivalu patřil bohatý jarmark regionálních produktů, místních výrobců a řemeslníků, soutěž o nejkrásnější jablko ze zahrad regionálních zahrádkářů i výstava starých odrůd ovoce z Karlovarského kraje. A navíc soutěž o nejchutnější jablečný štrúdl.
Fotografoval jsem a ochutnával z tohoto idylického jarmarku podzimních chutí. Pokud jste neměli možnost navštívit letošní Lázeňský festival jablek, berte následujících 22 fotografií nejen jako ohlédnutí za uplynulým ročníkem, ale třeba i jako pozvánku k návštěvě příštího ročníku…
![Zpívající fontána na kolonádě v Mariánských Lázních. Někde za mými zády je Lázeňský festival jablek v plném proudu.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6017.jpg)
Zpívající fontána na kolonádě v Mariánských Lázních. Někde za mými zády je Lázeňský festival jablek v plném proudu.
![Bylo jich vskutku přehršle, jak jsem uvedl u předchozí fotografie. Někdy v tuto chvíli jsem dostal chuť na mošt.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6045b.jpg)
Bylo jich vskutku přehršle, jak jsem uvedl u předchozí fotografie. Někdy v tuto chvíli jsem dostal chuť na mošt.
![Výstavu jablek si během celého dne prohlédly stovky návštěvníků. Mnozí obdivovali nejen jablka, ale i velmi vkusnou sezónní výzdobu.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6040.jpg)
Výstavu jablek si během celého dne prohlédly stovky návštěvníků. Mnozí obdivovali nejen jablka, ale i velmi vkusnou sezónní výzdobu.
![O odrůdě Chebský zelenáč jsem se dozvěděl až právě tady. Stejně jako o několika dalších odrůdách jablek.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6046.jpg)
O odrůdě Chebský zelenáč jsem se dozvěděl až právě tady. Stejně jako o několika dalších odrůdách jablek.
![Studenti místní Hotelové školy rozdávali návštěvníkům jablečného festivalu štrúdl. Stály se na něj hned dvě fronty. Jedna zleva, druhá zprava.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6096b.jpg)
Studenti místní Hotelové školy rozdávali návštěvníkům jablečného festivalu štrúdl. Stály se na něj hned dvě fronty. Jedna zleva, druhá zprava.
![Lázeňský festival jablek neprezentoval jen jablka různých odrůd a barev. Samozřejmě, že nabídl mnohem víc, třeba koláče z jablek.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6082.jpg)
Lázeňský festival jablek neprezentoval jen jablka různých odrůd a barev. Samozřejmě, že nabídl mnohem víc, třeba koláče z jablek.
![Návštěvníci festivalu se mohli seznámit i s kvalitními regionálními potravinářskými výrobky. Například z rodinné nežichovské farmy Belina.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6111.jpg)
Návštěvníci festivalu se mohli seznámit i s kvalitními regionálními potravinářskými výrobky. Například z rodinné nežichovské farmy Belina.
![Jablka zbožňuji. Mňam. A jestli jsem si z letošního festivalu něco odvezl? Ano. Recept na jablečný štrúdl s pečenými kaštany, který si ale nikdy sám neudělám, protože sladké nepeču. Ingredience: Celozrnné listové těsto a jedno vejce na potření. Náplň: 400 g jablek, 150 g pečených kaštanů, marinovaných v medu s amoretem. Celozrnná domácí strouhanka na posypání, doslazení skořicí a medem. Zkuste ho, přeji dobrou chuť. Sám ho pak třeba někdy někde ochutnám. Na kolonádě se mi to nepodařilo.](http://www.vaclavfikar.cz/wp-content/uploads/IMGP6121.jpg)
Jablka zbožňuji. Mňam. A jestli jsem si z letošního festivalu něco odvezl? Ano. Recept na jablečný štrúdl s pečenými kaštany, který si ale nikdy sám neudělám, protože sladké nepeču. Ingredience: Celozrnné listové těsto a jedno vejce na potření. Náplň: 400 g jablek, 150 g pečených kaštanů, marinovaných v medu s amoretem. Celozrnná domácí strouhanka na posypání, doslazení skořicí a medem. Zkuste ho, přeji dobrou chuť. Sám ho pak třeba někdy někde ochutnám. Na kolonádě se mi to nepodařilo.
Text a foto Václav Fikar
Komentář