Když lázeňská kolonáda zavoní štrúdlem a jablky
Představte si říjnovou neděli jako ze snu. Zalitou báječným sluncem, které svými paprsky prozlacuje žluté i červené listí javorů, jilmů a platanů, a zahřívanou nečekanou letní teplotou. A k tomu půvab kulaťoučkých jablek, nezaměnitelnou vůni pečeného štrúdlu, koláčů, cheescaků, vlašských ořechů a chuť jablečného moštu. To vše servírované v malebném prostředí krásné lázeňské kolonády. Že taková představa voní téměř rajsky?
Ano, voněla tak! A chutnala také tak! Mně určitě. V Mariánských Lázních, kde se uskutečnil další ročník Lázeňského festivalu jablek. K jablečnému festivalu patřil bohatý jarmark regionálních produktů, místních výrobců a řemeslníků, soutěž o nejkrásnější jablko ze zahrad regionálních zahrádkářů i výstava starých odrůd ovoce z Karlovarského kraje. A navíc soutěž o nejchutnější jablečný štrúdl.
Fotografoval jsem a ochutnával z tohoto idylického jarmarku podzimních chutí. Pokud jste neměli možnost navštívit letošní Lázeňský festival jablek, berte následujících 22 fotografií nejen jako ohlédnutí za uplynulým ročníkem, ale třeba i jako pozvánku k návštěvě příštího ročníku…

Zpívající fontána na kolonádě v Mariánských Lázních. Někde za mými zády je Lázeňský festival jablek v plném proudu.

Bylo jich vskutku přehršle, jak jsem uvedl u předchozí fotografie. Někdy v tuto chvíli jsem dostal chuť na mošt.

Výstavu jablek si během celého dne prohlédly stovky návštěvníků. Mnozí obdivovali nejen jablka, ale i velmi vkusnou sezónní výzdobu.

O odrůdě Chebský zelenáč jsem se dozvěděl až právě tady. Stejně jako o několika dalších odrůdách jablek.

Studenti místní Hotelové školy rozdávali návštěvníkům jablečného festivalu štrúdl. Stály se na něj hned dvě fronty. Jedna zleva, druhá zprava.

Lázeňský festival jablek neprezentoval jen jablka různých odrůd a barev. Samozřejmě, že nabídl mnohem víc, třeba koláče z jablek.

Návštěvníci festivalu se mohli seznámit i s kvalitními regionálními potravinářskými výrobky. Například z rodinné nežichovské farmy Belina.

Jablka zbožňuji. Mňam. A jestli jsem si z letošního festivalu něco odvezl? Ano. Recept na jablečný štrúdl s pečenými kaštany, který si ale nikdy sám neudělám, protože sladké nepeču. Ingredience: Celozrnné listové těsto a jedno vejce na potření. Náplň: 400 g jablek, 150 g pečených kaštanů, marinovaných v medu s amoretem. Celozrnná domácí strouhanka na posypání, doslazení skořicí a medem. Zkuste ho, přeji dobrou chuť. Sám ho pak třeba někdy někde ochutnám. Na kolonádě se mi to nepodařilo.
Text a foto Václav Fikar
Komentář